Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce yürütülen "Oku-Yorum, Yazı-Yorum Projesi" kapsamında, Muğla'daki fen liseleri ve sosyal bilimler lisesi öğrencileri tarafından, Türk Destanları Paneli gerçekleştirildi.
Menteşe Sosyal Bilimler Lisesi koordinatörlüğünde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen Türk Destanları Paneli'ne; İl Millî Eğitim Müdürümüz Emre Çay'ın yanı sıra onur konuğu olarak Türk Dil Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi akademisyenleri, il/ilçe milli eğitim yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay yaptı.
İl Müdürü Çay, “Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğümüzün ülke genelinde başlatmış oldukları Oku-Yorum, Yazı Yorum Projesi kapsamında, bugün ilimizde öğrencilerimizle düzenlediğimiz bu panelle, bir ilki gerçekleştiriyoruz. Malumunuz Millî Eğitim Bakanlığımız; öğrencilerimizin akademik, sosyal ve kültürel anlamda gelişmesi için pek çok projeye imza atmaya devam ediyor. Bunlardan biri, Dilimizin Zenginlikleri Projesi, bir diğeri Liselerde Bilim Uygulamaları Projesi ve nihayet bugün bu vesileyle bir araya geldiğimiz Oku-Yorum Yazı-Yorum Projesi. Eleştirel okumayı bilen, sorgulayan, muhakeme kabiliyetini geliştiren, okuduğunu yorumlayan, yazma stratejilerini doğru kullanan bir nesli yetiştirme hedefiyle hayata geçirilen bu projeler, son derece önem arz ediyor. Değerli gençler, bildiğiniz üzere Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, bu eğitim öğretim yılında kademeli olarak uygulanmaya başladı. Bu yüzyılın Türkiye Yüzyılı olması için iddialı bir müfredat hazırlandı. Yaklaşık 10 yıl boyunca hazırlanan bir birikimle, emekle ve 20 farklı ülkenin eğitim sistemleri incelenip irdelenerek, özgünleştirilerek millî bir müfredatı hep birlikte başlattık. Bilginin sadeleştiği, uygulamanın daha da arttığı, beceri temelli dediğimiz bütüncül bir eğitim anlayışıyla aslında bilginin pratiğe dönüştürülmesini hedefliyoruz. Bu bağlamda, sizlerin panelist ve dinleyici olarak bugün böyle bir etkinlikte yer almanız çok kıymetli” dedi.
Gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Türk Dil Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, "Türk destanları sadece geçmişin anıları değil, aynı zamanda kültürümüzün, kimliğimizin ve değerlerimizin temel taşlarıdır. Ama kimliğimizin başka bir temel taşı da dildir. Yani dil, bir milletin kimliğidir. Bu panel, gençlerimizin bu kadim mirası nasıl algıladığı ve yorumladığını anlamak bakımından da önemli bir fırsat sunmaktadır" dedi.
Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri ve önemi üzerinde duran Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türklerin yayıldıkları geniş coğrafya neticesinde Türkçenin büyük bir kültür ve medeniyet dili hâline geldiğini ve dünya dili olduğunu belirtri. Gülsevin, “Türkçe, bugün en güzel günlerini yaşıyor. İtibar görüyor. En çok talep edilen ilk 5 dil arasında yer alıyor" dedi. Konuşmasının sonunda İl Millî Eğitim Müdürümüz Emre Çay tarafından, kendisine plaket takdim edildi.
Menteşe Sosyal Bilimler Lisesi, Fethiye Belediye Fen Lisesi, Menteşe TOBB Fen Lisesi, Köyceğiz Fen Lisesi, Milas Sebahattin Akyüz Fen Lisesi öğrencilerinin katıldığı Türk Destanları Paneli, 4 oturum halinde düzenlendi. Gün boyu devam eden panelde, Türk destanlarından seçilen Oğuz Kağan Destanı, Ergenekon Destanı, Göç Destanı, Manas Destanı, Satuk Buğra Han Destanı ve Battal Gazi Destanı'nın genel özellikleri, yapı-dil ve içerikleri hakkında panelist öğrenciler hazırlamış oldukları bildirileri sundular. Atatürk Kültür Merkezi fuaye alanında, Muğla Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümü öğrencilerince hazırlanan Türk Destanları temalı resim sergisi ise davetliler tarafından büyük ilgi gördü.
HABER: MEHMET EMİN TOĞLUK