Akdeniz Koruma Derneği, Gökova Körfezi’nde plastik kirliliğiyle mücadeleyi amaçlayan “Gökova Plastik Kirliliği Eylem ve Farkındalık Projesi’” isimli yeni bir çalışmaya başlayacağını duyurdu.

2012 yılından beri Gökova Körfezi’nde deniz ve kara ekosistemlerine yönelik izleme ve koruma çalışmaları yürüten Dernek, çalışmaları arasına bir yenisini daha ekledi. Plastik kirliliğine yönelik Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yürüttüğü çalışmalardan elde ettiği deneyimle Gökova Körfezi’nde de plastik kirliliğinin kaynaklarının araştırılması için çalışmalar gerçekleştirecek. Ayrıca konu ile ilgili yerelde farkındalık yaratılmasına ve kilit paydaşlar ile plastik kullanımının azaltımı konusunda faaliyetler gerçekleştirmeyi planlıyor. Proje, 2015 yılında Prens II. Albert Monaco Vakfı’nın girişimiyle kurulan ve Akdeniz’de plastik kirliliğiyle mücadele eden yerel çalışmaları destekleyen Monaco Beyond Plastic Med (BeMed) tarafından fonlanan 12 proje arasında yer alıyor.

Projenin açılış toplantısı Ula, Akyaka’da bulunan MSKÜ Akyaka Uygulama Oteli’nde gerçekleşti. Toplantıda bölgede yapılacak çalışmalara dair bilgiler anlatılırken, vatandaş bilimi nedir ve nasıl yapılır katılımcılarla paylaşıldı. Toplantıya kamu kurumları temsilcileri, akademisyenler ve yerel halk katıldı.

Gökova Körfezi’nde gerçekleşecek proje kapsamında makro/mikroplastik örneklemesi yapılarak kirlilik kaynakları belirlenmesi, farkındalık çalışmaları ve bölgesel işbirlikleri ile uzun vadeli etki hedeflendiği ifade edildi.  

Proje kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalar ve hedefleri hakkında konuşan Bilimsel İzleme Uzmanı Dr. Kerem Gökdağ, “Gökova Körfezi, yıl boyunca turizm, tarım ve balıkçılık gibi insan faaliyetleri baskına maruz kalmaktadır. Bölgede plastik kirliliğinin durumunun belirlenmesine yönelik bilimsel izleme çalışmalarının eksikliği bulunmaktadır. Gökova Plastik Kirliliği Eylem ve Farkındalık Projesi’nde, bilimsel çalışmalarla plastik kirliliği kaynaklarının tespit edilmesine ek olarak, vatandaş bilimi kapsamında yerel yönetimleri, halkı ve öğrencileri sürece dahil ederek kalıcı çözümlerin üretilmesi gibi aktiviteler bulunmaktadır. Vatandaş bilimi aktiviteleri kapsamında plastik kirliliği konusundaki bilincin artırılması ve paydaşların sürdürülebilir atık yönetimi uygulamalarına teşvik edilmesi amaçlanmaktadır” şeklinde konuştu. 

BeMed’in desteklediği diğer projeler arasında Fransa’da tek kullanımlık plastiklerin azaltılması, Tunus’ta çocuklara yönelik plastik kirliliği konulu çizgi roman yayını, Yunanistan’da okullarda plastik kullanımının azaltılması gibi çok çeşitli ve yaratıcı çalışmalar yer alıyor. Bu projeler, bölgesel dayanışma ile Akdeniz’in plastikten arındırılması hedefini bir adım daha ileri taşıyor. 

HABER: MUHAMMED ALİ GÖGER