Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimlerinden Radyoloji uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ferda Bacaksızlar Sarı tarafından pelvik konjesyon sendromuna girişimsel radyolojik müdahale yapıldı. Bir ilk olan bu müdahale işlemi Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammed Arslan’ın desteğiyle gerçekleştirildi.
Başarılı geçen işlem sonrasında hastaya Başhekim Prof. Dr. Turhan Togan ve hastane yönetim ekibi geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Muğla Hastanemizde bir ilki daha gerçekleştiren radyoloji hekimimiz Dr.Öğretim Üyesi Ferda Bacaksız Sarı ve desteklerinden dolayı Prof. Dr. Muhammed Arslan’a da teşekkür ettiler.
Dr. Öğretim Üyesi Ferda Bacaksız Sarı ilk kez yapılan işlem hakkında kısaca bilgilendirmede bulundu. Sarı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Yaygın olarak bilinen adı ile pelvik venöz konjesyon sendromu, kadın hastalarda alt karın bölgesinde (pelvik bölgede) 6 aydan uzun süren kronik ağrının yaygın bir nedenidir.
Kadınlarda nedeni açıklanamayan karın ağrılarının yüzde 30 unda pelvik konjesyon sendromu bulunmaktadır. Yumurtalıklara ve rahim etrafına giden toplardamarlardaki kapakçıklardaki yetersizlik sonucu (tıpkı bacaklarda oluşan varisler gibi) kanın göllenmesi ve damarlarda genişlemeye yol açmasıyla karakterize bir sendromdur.
Hastalardaki ağrı değişken yoğunluktadır. Ağrı devamlı olabilir ancak adet öncesi dönemde daha artar. Yürüme, ayakta durma ve yorgunlukla daha da kötüleşir. Cinsel ilişki sonrası ağrı, ağrılı adet dönemi, mesane tahrişi ve rektal rahatsızlık da yaygındır. Farklı hastalıklarda da bu şikayetlerin bulunması nedeni ile zaman zaman hastalara geç tanı konulması hastada anksiyete ve depresyona yol açabilir.
USG, BT, MR gibi radyolojik görüntüleme yöntemleri ile pelvik venöz konjesyon sendromu kesin tanısı gereklidir. Tedavide yumurtalıklara ve rahim etrafına giden genişlemiş hasta toplardamarların anjio yapılarak bir kateter ve özel ilaçlar ile embolize edilmesi (kapatılması) cerrahiye alternatif önemli bir tedavi yöntemidir. İşlemler kol ya da kasık damarından girilerek yapıldığından hastada dikiş izi olmamaktadır. Hastanın aynı gün hastaneden taburcu edilmesi kişi için oldukça konforlu bir süreçtir. Hastamıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”
HABER: MUHAMMED ALİ GÖGER