Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda (FTSO) yapılan toplantıda, uluslararası turizm şirketi TUI tarafından, turizm destinasyonlarına katkı sağlamak amacıyla ortaklıklar ve projeler başlatma ve destekleme hedefiyle kurulmuş olan TUI Care Vakfı’nın yürüttüğü projeler ve yeni proje önerileri görüşüldü.
FTSO Meğri Salonu’nda FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı başkanlığında yapılan toplantıya, TUI Care Vakfı Türkiye Sorumlusu Mehtap Özdemir, TUI Care Vakfı Müdürü Miguel Figueroa, Deniz Temiz Derneği TURMEPA Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, Muğla Saha Koordinatörü Ersin Özer, Fethiye Şubesi Proje Koordinatörü Can Günal, TÜRSAB Batı Akdeniz BTK Başkanı Özgen Uysal, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Dim, Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, FETAV Yönetim Kurulu adına Dilek Dinçer, FTSO 9 Nolu Meslek Komitesi Üyesi ve aynı zamanda TUI Fethiye Bölge Müdürü Yenal Yelken, Muğla Odaları Akademik Danışman Prof. Dr. Işıl Arıkan Saltık, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Tugay, Muğla Büyükşehir Belediyesi Turizm personeli Erdi Filiz katıldı.
Sürdürülebilir turizm odaklı tanışma toplantısında göreve yeni başlayan TUI Care Vakfı Türkiye Sorumlusu Mehtap Özdemir, Fethiye turizm paydaşları ile bir araya gelerek, TUI Care Vakfı tarafından tamamlanmış projeler hakkında bilgi verdi. Sürdürülebilir turizm yönetiminde STK’lar, birlikler ve yerel yönetimlerle olan işbirliğinin önemine dikkati çeken Mehtap Özdemir, yerel halkın eğitimine değinerek, küçük aksiyonların bile büyük etkilere sahip olduğunu anlattı. Deniz Temiz Derneği TURMEPA Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan da TURMEPA’nın TUI Care Vakfı ile yürüttü projeler hakkında bilgi verdi ve bölgeye verdikleri destek için TUİ Care Vakfı’na teşekkür etti.
Toplantıda bölgesel ve dönemsel öncelikler belirlenerek, tüm kurumların işbirliğiyle Fethiye özelinde geliştirilecek fikirler ve alınacak aksiyonlar ele alındı. Sürdürülebilir turizm hedefiyle başlayan ancak yarıda kalmış projelerin daha da geliştirilmesi için yapılabilecek faaliyetlerin konuşulduğu toplantıda, ayrıca Fethiye için yapılabilecek sürdürülebilir projeler hakkında görüş alış verişinde bulunuldu. Sonrasında paydaşlarla birebir görüşmeler yapılarak verimin Fethiye özelinde daha da artırılması kararlaştırıldı.
BAŞKAN ÇIRALI: “TUİ’NİN DESTEĞİ ÖNEMLİ”
Sürdürülebilir turizm odaklı tanışma toplantısının verimli olduğunu ifade eden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, TUI Care Vakfı’nın turizm bölgelerinde sektörün sunduğu fırsatlardan insanların ve doğanın yararlanmasını sağlamaya önemli katkıda bulunan uluslararası bir kuruluş olduğuna vurgu yaparak, “Ortak projelerde hazırlanarak her zaman TUI Care Vakfı ile işbirliği yapmaya hazırız. TUI’nin bölgemizde faaliyet göstermesi bizler için büyük avantaj. Eğitim ve turizmde nitelikli işgücü sorununun çözümüyle ilgili FTSO olarak elimizden geleni yapıyoruz. Meslek Lisesi ile protokol yaptık, sonrasında Turizm Meslek Yüksekokulu ile de protokol imzaladı. Şefika Pekin Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin daha iyi yetişmesi amacıyla mutfak atölyesi yapılmasına destek verdik. Dolayısıyla Oda olarak mesleki teknik eğitim, çok değer verdiğimiz bir konu. Bölgemizdeki turizmde hizmet kalitesinin artırılması, misafirlerimize daha iyi hizmet verilebilmesi ve üyelerimizin ihtiyacı olan nitelikli işgücünü yetiştirilmesi için uğraş veriyoruz. Öte yandan karada atık yönetimi ile ilgili özellikle konaklama sektöründe planlama yapılmasına TUİ’nin destek olması önemli.
Bir diğer konu da Fethiye’nin etkili tanıtımı. Biz yıllardır, fuarlarda ve dijital platformlarda uluslararası turizm operatör de işbirliği yaparak Fethiye’nin tanıtımını yapıyoruz. TUI ile bugüne kadar bu konuda ortak bir çalışma içinde olamadık. Bu noktada TUI ile çalışmayı önemsiyoruz. Fethiye’nin, doğru hedef pazarlarda etkili tanıtımı üzerine yoğunlaşmalıyız. TUI’den Dalaman, Marmaris ve Fethiye’nin tanıtımı konusunda destek bekliyoruz.” diye konuştu.
TUI Care Vakfı tarafından Muğla’da destek verilen projelerden bir kısmı şöyle:
Likya Kadın Kooperatifi’nin Dastar Projesi -TUI Dalaman Sarıgerme otellerinde tanıtımının yapıldı.
Tarlalardan Lezzetler: Muğla bölgesinde bal, zeytinyağı ve reçel gibi yerel olarak işlenmiş tarım ürünlerinin otel ve turizm işletmelerine satışını kolaylaştırarak pazar payını artırmaya katkı sağlandı. Bölgedeki 50'ye yakın otele yerel ürünler ulaştırıldı.
Mavi Dalga Projesi; deniz turizm faaliyetleri sırasında denizlerimize verilebilecek zararlar konusunda gerek teknelere gelen turistlerde ve gerekse tekne ve sektör çalışanlarında farkındalık yaratarak, bilinç düzeyinin artırılması hedeflendi.
Taste of Fethiye: Beş yıllık proje, Fethiye bölgesindeki küçük yerel tedarikçileri büyük otel zincirleriyle buluşturdu. Çiftçiler, toptancılar ve otellerle birlikte çalışarak, taze meyve ve sebzelerin yerelde tedarik edilmesi ve otellere ulaştırılması amaçlandı.
HABER: MEHMET EMİN TOĞLUK