Fethiye’de önemli bir kültürel etkinlik olan Fethiye Belgesel Günleri’nin (FBG) altıncısını düzenleme çalışmaları devam ediyor.

Organizasyonda önemli görevler üstlenen Abdullah Taşçıoglu, Fethiye Belgesel Günleri etkinliğinin bu yıl 15-16 Nisan tarihleri arasında, Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nden gerçekleştirileceğini belirtti. Taşçıoğlu programın temasına ilişkin yaptığı açıklamada, “2017 yılında çıktığımız yolculuğun önemli bir durağına gelmiştik. Tabi durağına gelmiştik lafı sözün gelişi. Çünkü bu kadar acıya tanık olduktan sonra gecen yıllar gibi FBG düzenleyemezdik. Bunun apaçık nedeni var. Depremler yetmedi sel baskınlarında kaybettiğimiz vatandaşlarımız oldu. Acılarımız tazeyken her zamanki gibi gülüp eğlenecek de değiliz. Yaşadığımız felaketlerin dermanı bilim ve eğitimdir. Unutmak derman değildir. Unutmak, kimi zaman bazı yaralar için gerekli olabilir. Ama şunu unutmayalım;  birbirimize seslenmek için bir enkazın oluşmasını beklemeyelim.  İnsan olarak birbirimizin yüzüne bakabilmeliyiz. İnsana insan gerek” dedi.

Açıklamasını sürdüren Taşçıoğlu, “Bu yıl yaşanan büyük deprem acısı nedeniyle Fethiye Belgesel Günleri’nin zamanında yapılmasını uygun gördük. Deprem gündemi nedeniyle erteleme düşüncesinden de bu nedenle vazgeçtik. Üstelik Fethiye’mizde depreme yabancı değil. 1957 yılının 24 Nisan’ı 25 Nisan’a bağlayan gece saat  04.00 da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremi hatırlayalım. Şimdi, depremin dermanının bilim ve eğitim olduğunu çok acı bir biçimde öğrendik. Bu nedenle bu yıl 6. Fethiye Belgesel Günleri’nde ‘Depremin dermanı bilim ve eğitim’ diyoruz” şeklinde ifadeler kullandı.

6. FBG’nin 15 ve 16 Nisan2023 tarihlerinde Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde yapılacağını ifade eden Taşçıoğlu program hakkında şu açıklamaları yaptı;

“Ülkemizin gündemi yoğun… Yaşadığımız ekonomik sıkıntılar yanında deprem, seçimler ve kutsal Ramazan ayı. Bu nedenlerle programı olabildiğince kısa tutmamızın uygun olacağını duşunduk. Çalışmalarımız kapsamında FEFSAD, AKUT Fethiye Ekibi ve Mahalle Afet Gönüllüleri ile görüşmeler yaptık. Fethiye Afet Gönüllüleri, deprem çalışmaları ile ilgili bir görsel sunum yapacak.  Etkinliğimizin teması bilim ve eğitim olduğundan, 1. FBG`de kısa özetini (fragmanını) gösterdiğimiz Toprağın Çocukları filmini programımıza aldık.  Güncelliğini kaybetmeyen hatta son zamanlarda yaşananlar ve tartışmalar nedeniyle güncelliği artarak devam eden kapatılan koy okullarına ilişkin Dilsiz Duvarlar belgeselimizi gösterime aldık.  Öyle ki, deprem tartışmalarında, çarpık ve yoğun nüfuslu kentleşmenin nedenlerinden birinin köy okullarının kapatılması, eğitim için kente göç vurguları yapıldığına defalarca tanık olduk.

Program kapsamında, yine görmek ve göstermenin yaralarına inandığımızdan, depremzede beş gencimize birer adet kamera armağan edeceğiz. Yine etkinliğimizin sunuculuğunu da depremzede gençlerin yapmasını uygun bulduk. Bundan sonra, etkinliğimizin çerçevesini de büyütmeyi tasarlıyoruz. Ulusal düzeyde bir çalışma planlaması içindeyiz. Bu nedenle de, genişlemeye uygun olarak, salt Adabelen ile sınırlı kalmayıp, Fethiye’de bulunan tüm öğretmen okulları ve eğitimcileri altına toplayan bir platform oluşturma yoluna gittik; şimdilik adı da Fethiye Öğretmen Okullular ve Eğitimciler Platformu (FOKEP)… Çünkü Fethiye’miz son zamanlarda oldukça yoğun göç aldı ve bu göçün olumlu yönü, bir bakıma beyin göçü niteliğinde olması. Böylelikle enerjimizi büyütebileceğiz.

Şimdi çağrımız; bütün eş, dost,  meraklı meraksız Fethiye’deki herkesin bu imeceye destek vermesini istiyoruz. 15-16 Nisan Fethiye Belgesel Günleri’ni not etmelerini, dahası yoğun bir katkı ve katılımını bekliyoruz.”